Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének egy, napjainkban egyre gyakoribb zavara. Kialakulásának központjában az inzulin nevű hormon áll.

Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek ß-sejtei által termelt hormon, legismertebb feladata a vércukorszint szabályozása. Inzulinrezisztencia akkor alakul ki, amikor a szervezet által megtermelt inzulin nem képes kellő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, az állapot neve is erre a jelenségre utal. Ennek eleinte jellemzően kevés tünete mutatkozik, azonban a szervezet már ekkor folyamatosan, a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulint kénytelen előállítani, hogy a kívánt vércukorcsökkentő hatást elérje. Ha ez az állapot hosszú időn keresztül fennáll, akkor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kifáradnak, csökken az inzulintermelés, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Éppen ezért az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség elő állapotának is nevezik. Időben észlelve azonban, életmódbeli változtatásokkal – stressz kezeléssel, rendszeres mozgással és diétával - igen jól lehet kezelni.

Az inzulinrezisztenciában szenvedők gyakran rendelkeznek túlsúllyal, ezért a terápia egyik fontos eleme a testsúlycsökkentés.  A fogyás érdekében csökkenteni szükséges a kalóriabevitelt, azonban fontos, hogy ne tartsunk drasztikus fogyókúrát, inkább lassabb ütemű fogyást tűzzünk ki célul.

Inzulinrezisztenciában kulcsfontosságú a napi bevitt szénhidrát mennyisége és minősége. A kiegyensúlyozott vércukorszint és inzulinszint érdekében feltétlenül fontos, hogy a szénhidrátbevitel az egyénileg meghatározott napi mennyiségen belül megfelelően legyen elosztva a nap folyamán. A kontrollált szénhidrátbevitellel, a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülésével és rendszeres étkezésekkel pedig elkerülhetjük a vércukorszint túlzott ingadozását.

Az inzulinrezisztenciában szenvedőknek minden esetben szükségük van egyéni táplálkozási terv kialakítására, dietetikus szakember segítségével, azonban néhány alapelvet általánosan be kell tartani:

  • Kerüljük a hozzáadott cukrok fogyasztását.
  • Kerüljük a nagy mennyiségű, finomított szénhidrátot tartalmazó péksüteményeket, kenyereket, tésztákat. Ezek helyett válasszuk az élelmi rostokban gazdag verziókat.
  • Gyümölcsöt csak kis mennyiségben és sosem önmagában fogyasszunk. Párosítsuk magasabb fehérje- vagy rosttartalmú étellel, amelyek csökkentik a szénhidrátok gyors felszívódását.
  • Cukrozott üdítőitalok és 100%-os gyümölcslevek helyett tiszta vizet igyunk, ebből fedezzük a folyadékbevitelünket.
  • Naponta legalább ötször, azonos időpontokban étkezzünk.
  • Kerüljük mind a túl magas, mind a túl alacsony szénhidrátbevitelt, hiszen ezek a vércukorszint szélsőséges ingadozását idézik elő. Tartsuk az egyes étkezésekre előírt szénhidrát mennyiséget mindig.

A Diétás Termékek Webshopban számos, az inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető termék található. Hozzáadott cukormentes termékek, édesítőszerrel készült édességek, magas rosttartalmú és csökkentett szénhidráttartalmú lisztek és lisztkeverékek, és még számos termék várja kínálatunkban. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog